Wat is een VoIP telefoon en hoe werkt het?

VoIP telefoon en VoIP toestellen LanTel

Telefonie heeft de afgelopen decennia een enorme verandering doorgemaakt. Waar we vroeger nog enkel met een vaste telefoon bereikbaar waren, loopt bijna iedereen tegenwoordig de hele dag met een mobiele telefoon in zijn of haar handen. Toch zijn vaste telefoons, vooral in het bedrijfsleven, nog steeds erg belangrijk. Maar ook hier vindt een verschuiving plaats. Vaste telefonie gaat namelijk steeds vaker over het internet en dan maak je gebruik van een VoIP telefoon. Maar wat is een VoIP telefoon en hoe werkt het? We leggen het je uit.
Willem Graste

Geschreven door:
Willem Graste

Waar staat VoIP voor?

Wat is VoIP? VoIP staat voor ‘Voice over Internet Protocol’. Dit betekent zoveel als ‘Spraak over het internet’. Met een VoIP telefoon bel je dus niet via een normaal telefoonnetwerk, maar gebruik je het internet. Dit heeft veel voordelen. Zo is het goedkoper om met een VoIP telefoon te bellen, gaat het razendsnel en ben je altijd en overal bereikbaar op je vaste nummer. In deze flexibele tijd is dat een erg groot voordeel. Zelfs als medewerkers thuis of vanaf een flexplek werken, zijn ze bereikbaar op hun eigen vaste nummer. Bovendien blijven alle functionaliteiten van een normale vaste telefoon beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld met een VoIP telefoon heel eenvoudig een gesprek doorverbinden met je collega’s, zelfs als ze op een totaal andere locatie zitten.

Ebook-Hosted telefonie

Ebook hosted telefonie

Op zoek naar een hosted telefonieoplossing? In ons Ebook vertellen we je hoe je goed voorbereid en een passende oplossing vindt. We lichten toe wat je op voorhand in kaart kan brengen en waar je op dient te letten.

Download het Ebook

Hoe ziet een VoIP telefoon eruit?

Hebben jullie nu nog vaste bureautoestellen in gebruik en willen jullie graag de overstap maken naar VoIP telefoons? Dan heb je verschillende opties. Je kunt investeren in de aanschaf van vaste VoIP telefoons voor op elk bureau. Die zien er uit als de gewone toestellen zoals je gewend bent, alleen de techniek binnenin de telefoon is anders. Een ‘oud telefoontoestel’ is gemaakt voor analoge signalen via ISDN-lijnen. De ‘telefoonlijn’ is nu een internetverbinding en om die reden heb je nieuwe VoIP telefoons nodig. Het gebruik van een VoIP telefoon lijkt in dit geval op het gebruik van een conventioneel telefoontoestel.

Het is mogelijk om mobiele telefoons als VoIP telefoon te gebruiken. Dit houdt in dat je je vaste nummer gekoppeld is aan je mobiele telefoon. Je ontvangt ‘vaste telefoongesprekken’ op je mobiel en je belt met je vaste nummer uit.

Of kies voor een softphone. Dit laatste is geen fysieke telefoon, maar speciale software die je op je PC, laptop, tablet of mobieltje installeert. Op deze manier integreer je je telefoon op je device en kan je met een headset al je telefoongesprekken voeren.

Wist je dat het mogelijk is om je telefonieoplossingen te koppelen met Microsoft Teams? Zo integreer je eigenlijk je VoIP toestel in je teams account en kan je met je vaste nummer bellen via MS Teams en komen daar ook je gesprekken binnen. Zo heb je werkelijk al je communicatie op één plek.

De VoIP toestellen van LanTel

LanTel biedt verschillende hosted VoIP oplossingen zoals LanTel Wave en LanTel Move. Bij deze oplossingen passen bepaalde VoIP toestellen beter omdat ze bijvoorbeeld van dezelfde fabrikant komen als de telefonieomgeving zelf. Hierdoor haal je het maximale uit deze specifieke oplossing en de functionaliteiten die het biedt. Bij LanTel werken we uitsluitend met kwaliteitsproducten waarbij we oog hebben voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Wij werken met de volgende merken VoIP toestellen:

VoIP telefoon van LanTel

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VoIP toestel?

Er zijn hele uitgebreide VoIP toestellen en toestellen die standaard functies hebben. Deze laatste zijn natuurlijk goedkoper en voldoen aan de eisen voor de meeste werkplekken. Het aantal beschikbare lijnen van een VoIP toestel is een aandachtspunt. Als iemand belt dan is de eerste lijn in gebruik. Belt er nog iemand terwijl je al aan het bellen bent dan komt deze binnen op de tweede lijn. Bij veel VoIP toestellen gaat er dan een lampje knipperen zodat je kan zien dat er nog een beller is. Een tweede lijn kan ook gebruikt worden om de beller door te schakelen naar een collega. Neem een receptioniste als voorbeeld, zij is gebaat bij een toestel met meerdere lijnen en uitgebreide functionaliteiten. Uiteindelijk is het van belang dat de mogelijkheden van het toestel de gebruiker ondersteunen in de dagelijkse taken.

Welke telefonieoplossing en VoIP telefoon heb jij nodig?

Willen jullie ook helemaal klaar zijn voor de toekomst van telefonie? Vul het onderstaande formulier in of neem contact op met ons via 078-630 55 55 of sales@lantel.nl. We bekijken graag welke VoIP telefoons en welke telefonieoplossing het beste werkt en meest voordelig is voor jullie organisatie. Ook als je vragen hebt over hosted telefonie, ben je bij ons aan het juiste adres. Met onze jarenlange ervaring hebben we kennis van zaken en helpen we ook jouw organisatie om goed bereikbaar te blijven.


Neem contact met mij op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FAQ over VoIP Telefoons

Wat kost een VoIP Telefoon?

VoIP telefoons zijn er in verschillende vormen en van verschillende merken. Ze zijn er al vanaf €50,00 en prijzen kunnen oplopen tot wel €450,00. De vraag is wat jij nodig hebt. Bel je sporadisch en heb je weinig functionaliteiten nodig? Dan zit je in het lage segment van VoIP toestellen. Er zijn ook toestellen waarmee je kan videobellen, met vele functionaliteiten en grote displays met veel overzicht. Wat een VoIP telefoon kost is dus geheel afhankelijk van wat jouw wensen zijn.

Wat is het verschil tussen een softphone en een VoIP telefoon?

Zowel een VoIP telefoon als een softphone werken volgens het SIP-protocol. Dit zijn de regels voor het bellen via het internet. Het verschil is dat een VoIP telefoon hardware is, het is een echt telefoontoestel. Een softphone is software wat je kan installeren op je laptop en mobiele telefoon. Het is in de regel gratis omdat het bij je gebruikerslicentie zit inbegrepen. Door een softphone heb je in principe geen vast toestel meer nodig.

Is een Gigaset ook een VoIP telefoon?

Een gigaset is een draadloze VoIP telefoon. Alleen is deze beperkt in functionaliteit, een gesprek doorverbinden is wel het maximale wat mogelijk is. Een gigaset wordt vaak gebruikt binnen een telefonieoplossing voor huisartsen. Hier kan je de spoedlijn op laten binnen komen. De gigaset heeft een duidelijke afwijkende ringtone en iedereen kan hem opnemen als alle andere vaste toestellen in gesprek zijn.

Is ieder toestel geschikt voor VoIP?

Er worden nog steeds analoge telefoons gebruikt, omdat men nog met oude telefonieoplossingen werkt. Bel je via VoIP, dan heb je daar VoIP toestellen voor nodig. De toestellen die tegenwoordig gemaakt worden zijn vrijwel allemaal VoIP telefoons. Er bestaan zelfs toestellen met waarmee je kan beeldbellen en kan integreren met MS Teams.