Wil je advies over
Operator Connect?

Operator Connect - Teams telefonie

Wat is Operator Connect van Microsoft Teams?


Microsoft is met een verandering bezig voor telefonie via Teams. Je hebt hier misschien al eens van gehoord, we hebben het over Operator Connect. Dit nieuwe programma is al enige tijd in ontwikkeling en is nu ook in Nederland te gebruiken. Sinds september 2022 kunnen wij Operator Connect aanbieden aan onze klanten. In dit blog vertellen wij wat Operator Connect van Microsoft Teams is en wat het verschil is met de andere oplossingen voor het extern bellen via Microsoft Teams. We duiken om die reden eerst in op de huidige vormen van Teams telefonie voordat we het over Operator Connect gaan hebben.
Willem Graste

Geschreven door:
Willem Graste

Calling Plans, het broertje van Operator Connect

Telefoneren via Teams is voor Microsoft geen product. Het wordt gezien als een ‘feature’. Een toevoeging, dan wel een onderdeel, van het product Teams. Microsoft zelf heeft weinig tot geen ervaring als telefonie operator, maar wil deze toevoeging uiteraard wel bieden. Om die reden kan je al enkele jaren gebruik maken van Microsoft Calling Plans.

Met de uitbreiding Calling Plans kan je bellen buiten de organisatie en daar is gelijk alles mee gezegd. Je belt via de telefooncentrale van Microsoft, waarmee je enkel de beschikking hebt over basis functionaliteiten. De gesprekskosten via deze centrale zijn in vergelijking met normale beltarieven erg hoog. We hebben hier al eens over geschreven in ons blog ‘de beperkingen van de MS Teams telefooncentrale’.

Microsoft is zich bewust geworden van deze tekortkomingen en Operator Connect is als ‘grote broer’ hier het antwoord op. Calling Plans is voor kleine organisaties nog steeds een hele goede en toegankelijke oplossing. De nadelen zijn de hoge gesprekskosten en/of hoge kosten voor de Calling Plans. Dit komt omdat het telecom landschap per land wordt gereguleerd en per land kan het weer veel verschillen. In deze versnipperde wereld wilde Microsoft éénheid creëren, maar daardoor prijzen ze zichzelf, o.a. in Nederland, uit de markt. Met Operator Connect bouwen zij een samenwerking op met de gevestigde orde van telecomproviders binnen de verschillende landen.

Teams telefonie kan goedkoper met SIP Trunking

Vanwege de hoge gesprekskosten van Teams telefonie met Calling Plans kwamen leveranciers zoals LanTel met oplossingen. Met de eerste oplossing, SIP Trunking, ontloop je gelijk het hoge beltarief. Hiermee laat je de gesprekken via een eigen SIP Trunk verlopen. Wat dit allemaal precies inhoudt lees je in ons blog ‘Wat is SIP?’. Waar het in groten lijnen op neer komt is dat je nog steeds via de centrale van teams belt, maar via het Nederlandse netwerk. Hierdoor betaal je een normaal beltarief, alleen beschik je over de eerdergenoemde beperkte functionaliteiten van de Teams centrale.

Teams telefonie kan beter met Direct Routing

De tweede oplossing die wij als LanTel kunnen bieden is Direct Routing. Hiermee koppel je Teams rechtstreeks aan je eigen telefooncentrale. Hierdoor behoud je alle uitgebreide functionaliteiten die je gewend bent van je telefonieoplossing. Al het telefonieverkeer loopt via het eigen netwerk en daarmee voor het normale beltarief. Voor veel organisaties in het MKB is dit momenteel de beste oplossing voor Teams telefonie.

Ebook-cover-Teams - download

Ebook Bellen met MS Teams

In ons Ebook vertellen we je alles op het gebied van telefonie via Teams. Welke van de vier mogelijkheden is de beste optie voor jouw organisatie? En we laten je zien hoe het eruit ziet en hoe het werkt.

Download het Ebook

Met Operator Connect komt er een optie bij

Direct routing is mogelijk omdat Microsoft zo genoemde API’s aanlevert waarmee telefonieplatformen de koppeling met Teams kunnen maken. Omdat Microsoft een zo goed mogelijk product wil leveren komen zij met Operator Connect. Onder Operator connect vallen straks telefonieplatformen die voldoen aan een certificering vanuit Microsoft. Hiermee willen ze jou de zekerheid bieden dat jij met een goede partij kan samenwerken voor telefonie via Teams. De overige opties van Calling Plans en Direct routing zullen blijven bestaan. Operator Connect is een dienst die als extra ‘smaakje’ wordt toegevoegd.

Wat is Operator Connect precies?

Zoals Microsoft het zelf presenteert is Operator Connect een programma waarmee je een betere koppeling kan maken met telefonie dan dat je dat doet met Calling Plans. Zij willen zelf iets bieden waarmee je Teams als telefonieoplossing kan implementeren. Microsoft heeft weinig ervaring als ‘voice operator’ en alle mogelijkheden binnen dat vakgebied. Met Operator Connect slaat Microsoft de brug tussen de eindklant en telefoniediensten via de voor de eindklant bekende partij. Op deze wijze hoeft de klant niet meer naar Microsoft voor ondersteuning, maar kan men gewoon bij een partij zoals LanTel aankloppen.

Zoals gezegd heeft Operator Connect veel weg van Calling Plans. Microsoft zelf stelt dat je met Operator Connect een gebruiksvriendelijkere omgeving hebt om in te werken. Je kan hier makkelijk andere ‘features’ toevoegen en uitschakelen. Dit zijn bijvoorbeeld rapportages, gespreksopname en callcenter functionaliteiten. Deze maken standaard geen onderdeel uit van het MS-Teams product, maar kunnen via een partner zoals LanTel wel aan Teams toegevoegd worden.

Operator Connect is het antwoord op de hoge tarieven

Wanneer we het over de kosten gaan hebben en terugkijken naar de Calling Plans van Microsoft, dan waren de tarieven vanuit Microsoft allerminst aantrekkelijk. De licentiekosten van de Calling Plans zijn redelijk aan de prijs en de hoge tarieven zorgen ervoor dat dit, naarmate je meer gebruikers hebt, een dure oplossing is. Met Operator Connect tackelen zij dit.

Bij direct routing is er vaak een extra cloud licentie nodig voor de koppeling tussen Teams en je telefooncentrale. Daar krijg je dan wel extra mogelijkheden en functionaliteiten voor terug die Operator Connect niet kan bieden.

Telefonie via Teams met Operator Connect

Operator Connect via LanTel

Bij LanTel hebben wij ons gespecialiseerd in meerdere zakelijk VoIP oplossingen. Bij ons heb je de keuze uit verschillende telefonieplatformen. Zo kunnen wij altijd een passende oplossing bieden en kan jij als klant makkelijk switchen van oplossing als blijkt dat een andere oplossing beter past. Momenteel kunnen wij op één van de platforms Operator Connect aanbieden. De komende maanden zullen we zien of we dit kunnen uitbreiden. Je hebt bij ons de keuze uit Calling Plans, SIP trunking, Direct Routing en Operator Connect. Wij kunnen je adviseren welke oplossing het beste aansluit bij jouw organisatie.

Is Operator Connect de beste oplossing voor Teams telefonie?

In de toekomst zal Operator Connect voor veel organisaties de juiste oplossing zijn voor Teams telefonie. Terwijl voor kleinere organisaties Calling Plans en SIP trunking al toereikend zijn voor hun bedrijfsvoering. Wij houden in ieder geval elke ontwikkeling in de gaten. Heb je vragen of advies nodig op het gebied van Teams telefonie en Operator Connect, neem dan contact met ons op. Dat kan via 078-630 55 55 of sales@lantel.nl, of vul onderstaand formulier in. Dan nemen we contact met jou op.


Neem contact met mij op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FAQ: Operator Connect

Wat is Operator Connect?

Operator Connect is een programma van Microsoft waarmee je teams kan verbinden met het openbare telefoonnetwerk. Via gecertificeerde partijen kan je via hun telefonieplatform extern bellen via Teams naar vaste en mobiele nummers.

Hoe werkt Operator Connect?

Zonder het heel technisch te maken kunnen we Operator Connect het beste omschrijven als een programma wat je Teams omgeving koppelt met een telefonieplatform. Wanneer jij uitbelt via Teams zorgt het ervoor dat je een connectie maakt met het platform om te kunnen bellen.

Wat is het verschil tussen Direct Routing en Operator Connect?

Het grootste verschil is dat Microsoft met Operator Connect geselecteerde telefonieplatformen aanbiedt. Direct Routing is een koppeling die door een telefonie aanbieder zelf is opgezet. Over het algemeen zijn de mogelijkheden en functionaliteiten die Direct Routing biedt uitgebreider.

Wat kost Operator Connect?

De prijs van operator connect zijn per aanbieder verschillend. Het hangt ervan af met welk telefonieplatform zij werken. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden om een koppeling te maken met Teams zoals Calling Plans, SIP Trunking en Direct Routing. Afhankelijk van je wensen kan een van deze oplossingen voordeliger voor je zijn. Je leest er alles over op onze website.
Afspraak maken

Wij zijn van maandag t/m vrijdag
van 08:00 tot 17:00 bereikbaar
via telefoonnummer 078 – 630 55 55
of mail naar info@lantel.nl

LanTel logo wit
Dudokplein 222
3315 KH Dordrecht
KVK: 24342138