Wat is SIP?
Wij geven je uitleg

Wat is SIP Trunking - Banner

Achter telefonie zit zonder dat je het door hebt een hele hoop techniek. Met de komst van telefonie in de cloud, ook wel VoIP telefonie genoemd, kwam daar het ‘SIP protocol’ bij. Maar wat is SIP? Wat houdt het in en wat is SIP trunking? We gaan het je allemaal uitleggen in dit blog.

Het SIP Protocol, de vervanging van ISDN

Het bestaat nog steeds maar ze zijn langzaam aan het verdwijnen, de ‘traditionele’ telefonie via ISDN lijnen. Dit maakt plaats voor VoIP telefonie. Hier lees je alles over in ons blog ‘Wat is VoIP?’. Kort gezegd het bellen via een internetverbinding ofwel een VoIP verbinding. Om een spraakverbinding mogelijk te maken via internet is het SIP Protocol nodig. Dit is een protocol om audio-, video en andere datacommunicatie mogelijk te maken.

Peter Krijgsman

Geschreven door:
Peter Krijgsman

Wat is SIP Trunking? - vervanger van ISDN

Wat is SIP en wat doet het?

De term SIP is een afkorting voor ‘Session Initiation Protocol’. Dit is een internationaal protocol waarin is vastgelegd hoe spraak via kleine datapakketjes verzonden dient te worden over een internetverbinding. Hier staat bijvoorbeeld ook in dat wanneer iemand de connectie verbreekt, de connectie aan de andere kant automatisch ook wordt verbroken. Zo kan je weer bellen en gebeld worden

SIP maakt het niet alleen mogelijk om een telefoongesprek tussen twee personen tot stand te brengen. Het brengt ook multimedia gesprekken met meerdere personen tot stand, zoals videobellen. Wat vergaderen op afstand weer mogelijk maakt. SIP kan ook communiceren met het traditionele telefonie netwerk. Zo kan je nog altijd bellen met iemand die nog belt via een ouderwetse analoge (ISDN) telefoonlijn.

Wat is een SIP trunk?

De term SIP trunk of trunking kom je snel tegen als het gaat om SIP. Maar wat is de betekenis van SIP trunk? Dit zijn de nieuwe telefoonlijnen, ook wel SIP-kanalen genoemd. Bij een traditionele ISDN lijn nam je een maximaal aantal lijnen af waar jouw organisatie tegelijkertijd een gesprek kon voeren. Had je bijvoorbeeld 4x ISDN-2 dan konden er 8 telefoongesprekken gevoerd worden. Als jij als 9de een gesprek op wilde zetten, of je organisatie werd gebeld, dan waren alle lijnen bezet en kon er geen telefonische verbinding worden gemaakt.

Wat is een Trunk verbinding?

Je SIP trunk telefoonlijn loopt nu over een dataverbinding. Hoeveel gesprekken er gelijktijdig gevoerd kunnen worden is nu afhankelijk van de beschikbare bandbreedte en/of licenties. Dit is zelden een beperking want met een gemiddelde verbinding kan je 25 tot 30 gesprekken tegelijkertijd laten plaatsvinden.

Ebook-Hosted telefonie

Ebook hosted telefonie

SIP is een essentieel onderdeel binnen een hosted telefonieoplossing. In ons Ebook vertellen we je hoe je goed voorbereid op zoek kan naar een passende telefonieoplossing voor jouw organisatie.

Download het Ebook

De voordelen van SIP bellen

Telefonie in de cloud bestaat al een tijdje en daarmee ook SIP bellen. De nieuwigheid is er inmiddels wel vanaf. Met SIP zijn we er zeker op vooruit gegaan als we het vergelijken met bellen op de oude en traditionele manier. Het heeft ons de volgende voordelen gebracht:

  • Lagere kosten: Gesprekken voeren via SIP is goedkoper, zeker als het gaat om internationale gesprekken.
  • Schaalbaarheid: Het is heel makkelijk om je capaciteit aan te passen. Komen er werknemers bij of gaan er werknemers weg? Je kan maandelijks op en afschalen. Zo betaal je nooit te veel en alleen voor wat je nodig hebt.
  • Internet en bellen: Wij adviseren om voor internet en bellen een aparte verbinding te gebruiken. Zo ben je verzekerd van een hoge spraakkwaliteit. Bij kleinere organisaties met een goede internetverbinding en voldoende bandbreedte is het mogelijk om te bellen via internet over dezelfde verbinding.
  • Gratis bellen: Bestaat je onderneming uit meerdere vestigingen, dan kan je via je eigen dataverbinding met elkaar bellen. Hier zijn dan geen kosten aan verbonden.

SIP maakt Unified Communications mogelijk

SIP regelt niet alleen het kunnen bellen met je vaste IP telefoontoestel. Het zorgt er ook voor dat je gesprekken kan voeren via je laptop, PC, tablet en mobiele telefoon. Dit kan door een softphone te installeren op deze apparaten. Softphones zijn vaak onderdeel van een Unified Comminications applicatie waarmee je kan videobellen, chatten, mailen en bestanden kan delen.

Wat is SIP - UC

Met LanTel Cloud kan jij met SIP VoIP bellen

Binnen onze totaaloplossing, de LanTel Cloud, is Lantel SIP het onderdeel waar wij regelen dat je via SIP kan VoIP bellen. Om gebeld te kunnen worden heb je natuurlijk telefoonnummers nodig. Dit regelen wij ook voor je onder LanTel SIP. Of het nu gaat om nummerbehoud bij een overstap naar een cloud oplossing of een nieuw 085 nummerblok.

Laten we kennismaken

Hebben we je vraag ‘wat is SIP?’ niet geheel kunnen beantwoorden? Of heb je interesse in onze telefonieoplossing in de cloud, neem dan contact met ons op. We hebben altijd een passende telefonieoplossing voor jouw organisatie. Wij werken namelijk met meerdere telefonieplatformen. Je kan contact met ons opnemen via 078-630 55 55 en sales@lantel.nl of vraag direct een offerte aan.


Vraag een offerte aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


FAQ FAQ Wat is SIP?

Wat is SIP bellen?

De term SIP staat voor ‘Session Initiation Protocol’. Dit is een internationaal protocol waarin is bepaald hoe spraakdata verzonden dient te worden over het internet. SIP bellen is dus eigen “bellen via het internet”. Met de werking van SIP maken providers het mogelijk om een telefoongesprekken te voeren. Het brengt ook multimediagesprekken met meerdere personen tot stand zoals videobellen. Ook kan SIP communiceren met het traditionele telefonie netwerk.

Wat is een SIP Trunk?

SIP Trunks zijn de nieuwe telefoonlijnen, ook wel SIP-kanalen genoemd. Deze telefoonlijn loopt over een internetverbinding. Hoeveel gesprekken er gelijktijdig gevoerd kunnen worden is nu afhankelijk van de beschikbare bandbreedte en/of licenties. Dit is zelden een beperking want met een gemiddelde verbinding kan je 25 tot 30 gesprekken tegelijkertijd laten plaats vinden.

Wat zijn de voordelen van SIP bellen?

SIP bellen brengt diverse voordelen met zich mee. Zo is gesprekken voeren via SIP goedkoper en is het heel makkelijk om je capaciteit aan te passen. Bellen is zelfs gratis via je eigen dataverbinding binnen je bedrijf.