Bedrijven van klein tot groot zijn meer en meer prooi van cybercriminaliteit. Het afgelopen kwartaal was er een stijging van maar liefst 82% van cyberaanvallen op bedrijven dan een kwartaal eerder. Dat bleek uit onderzoek van Fortinet. Een bizarre stijging, terwijl aanvallen in de meeste gevallen voorkomen hadden kunnen worden.
Geschreven door:
Peter Krijgsman
Verontrustende cijfers
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er per bedrijf het afgelopen kwartaal zo’n 274 pogingen tot cyberaanvallen werd gedaan. Er zijn meer verontrustende cijfers, want de soorten malware die hiervoor worden gebruikt stegen ook met 25%. Onlangs kwam in verschillende media, waaronder in het Financieel Dagblad, naar voren dat grote banken en instellingen te weinig investeren in de aanpak tegen cybercriminaliteit. Zo werden de Belastingdienst en een aantal grote banken aangevallen door cybercriminelen.
Ook het MKB loopt risico
Voor het MKB is dit niet anders. MKB-bedrijven onderschatten nog vaak dat zij minstens net zo veel risico lopen. Zij worden als slachtoffer gezien, omdat deze sector relatief weinig tijd en middelen heeft voor systeembeveiliging en -controle.
Nog een laatst interessant feitje: in Nederland wordt de financiële impact van cybercriminaliteit inmiddels al geschat op zo’n 8,8 miljard euro.
Cyberaanvallen op bedrijven voorkomen?
Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, geven we je een paar tips.
-
- Bewustwording De eerste stap is bewustwording. Met welke digitale gegevens wordt gewerkt en hoe vertrouwelijk zijn deze gegevens? Analyseer de risico’s binnen je organisatie en stel vast in welke mate het waarschijnlijk is dat een dergelijk risico’s kan plaatsvinden.
-
- Beheersmaatregelen De volgende stap is het inrichten van beheersingsmaatregelen. Denk hierbij niet alleen aan technische middelen zoals firewalls, virusscanners, maar zorg dat er ook een beproefde incidentprocedure is opgesteld.
-
- Trainen Daarnaast moeten medewerkers voldoende getraind worden in het omgaan met bedreigingen, zodat er voldoende bewustzijn is voor het signaleren van risicovolle situaties. Zijn je medewerkers bewust van USB sticks die het systeem vanuit de externe omgeving kunnen vervuilen?
- Continue monitoring , zowel extern als intern, hoort er ook bij om ervoor te zorgen dat de onderneming veilig blijft.